На 13 януари се навършиха 145 години от повторното освобождение на

...
На 13 януари се навършиха 145 години от повторното освобождение на
Коментари Харесай

Панихида в памет на загиналите за Освобождението на Стара Загора от турско робство

На 13 януари се навършиха 145 години от повторното избавление на Стара Загора през Руско-турската война от 1877–1878 година

В памет на починалите при завладяването, опожаряването и освобождението на Стара Загора български опълченци, воини и мирни жители в храм „ Света Троица “ бе отслужена панихида от протосингел архимандрит Богослов и свещеници от епархията. На нея участваха зам. регионалният шеф Петър Бояджиев, зам.-кметът на Стара Загора Милена Желева, миряни. 

След кръвопролитните сражения през лятото на 1877 година, Стара Загора е  опожарена и разграбена от армията на Сюлейман паша. Част от локалното население съумява да се избави, бягайки през Балкана. 

На 10 декември 1877 година, след дълга блокада, пада Плевен. Руското командване взема решение да предприеме широкомащабно нахлуване по всички посоки, макар неприятното време. Проявявайки подвиг и мъжество, водени от български водачи, съветските войски още веднъж минават старопланинските проходи, като преодоляват турската опозиция. В началото на януари 1878 година разрушават укрепения лагер Шипка-Шейново. Лейбгвардейският улански полк навлиза в Горнотракийската равнина. На 13 януари 1878 година съветските войски влизат в Стара Загора. 

След Освобождението стартира усилена работа по възобновяване на града. През есента на 1879 година е признат и утвърден регулационният проект, направен от чешкия строителен механик Либор Байер. Той дава възможност за бързо и съвременно израстване на Стара Загора, а вършиме улици се трансформират в един от знаците на града.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР